Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Aktivní filtry

  • Barva vína: Růžové

Šumivé víno

Šumivé víno je druh nápoje obohacený o oxid uhličitý, který vzniká přirozeně během fermentačního procesu (v lahvi nebo v nerezových tancích). Bublinky se objevují jako výsledek zpracování cukru kvasinkami - u tichých vín CO2 uniká z nádoby, ve které víno vzniká, u šumivých se bublinky v nádobě uzavřou a zůstávají v tekutině. Je třeba zdůraznit, že šumivé víno není totéž, co víno sycené oxidem uhličitým - tedy takové, do kterého se uměle přidává oxid uhličitý. Tato vína se nazývají perlivá vína a jedním z nich je například typ vína Frizzante.

 

Prozkoumejte svět šumivých vín s námi - provedeme vás vzrušujícími chutěmi s jemným perlením na patře.

 

Mezi jednotlivými druhy šumivých vín najdeme kromě nejznámějšího šampaňského i mnoho dalších vín. ProseccoCava a sekty. Každý z nich odlišuje jiný region výroby a v konečném důsledku i chuť.

 

Šampaňské


Nepochybný král šumivých vín. Skutečné šampaňské pochází pouze z vinařské oblasti Champagne v severovýchodní části Francie. Chladné klima extrémně ztěžuje podmínky pro pěstování vína, a proto hrozny používané k výrobě šampaňského: ChardonnayPinot noir a Pinot meunier musí být pevné a odolné. Výroba je založena na šampaňské nebo také tradiční metodě, tedy dvojité fermentaci, z níž druhá probíhá přímo v lahvi.

 

To vše přispívá k jedinečnému charakteru vína a výjimečnému nasycení bublinek. Důvodem, proč se šampaňské pije hlavně na oslavu výjimečných úspěchů, je jeho nákladná a zdlouhavá výroba, která ho čini naprosto výjimečným vínem. Cena šampaňského začíná na 750 Kč, jako například naše nejdostupnější Champagne Jean de la Fontaine.

 

Italská šumivá vína


Prosecco je v posledních letech jednoznačně nejoblíbenějším alkoholickým nápojem. Nízká cena a příjemné osvěžující bublinky způsobily, že zvítězil nad ostatními alkoholy. Prosecco pochází z Itálie z oblasti Veneto a vyrábí se z odrůdy vinné révy zvané Gléra. Degustaci dominují tóny hrušky, jablka, květinové tóny, citrusy a smetana. Míra sladkosti závisí na označení na lahvích:

  • brut znamená suché víno,
  • extra dry znamená polosladké

 

Prosecco je šumivé víno, jehož bublinky se na rozdíl od šampaňského nevyrábí v lahvích, ale ve velkých nerezových tancích. Šumivé víno se stáčí pod tlakem do lahví. Tato výrobní metoda se nazývá metoda charmat, která je mnohem levnější než tradiční metoda pro výrobu Champagne. Díky tomu je cena vína Prosecco nižší a začíná od 190 Kč. Za tuto cenu dostaneme slušné bublinky s lehkým a osvěžujícím charakterem. Čím vyšší je cena Prosecca, tím hlubší a intenzivnější jsou jeho chuťové vjemy.

 

Zapomeňte na Aperol Spritz

 

V Itálii najdeme také vína vyráběná metodou druhotného kvašení, které probíhá v lahvích - Franciacorta z Lombardie. Od šampaňského se liší původem, délkou zrání na kalech (18 měsíců), méně často používaným doslazováním vína (dózáž) a možností použití odrůdy Pinot blanc.

 

Lambrusco - šumivé červené víno,  je známé svou intenzivní červenou barvu s příjemnými bublinkami. Překvapí vás možná, že Lambrusco rozhodně není jen levná supermarketová záležitost. Stále častěji se i na českém trhu můžeme setkat se zcela suchým, kvalitním Lambruscem z apelace Lambrusco Reggiano DOC.

 

Cena dobrého Lambrusca se pohybuje kolem 300 Kč. Vůně třešní a třísloviny červeného vína ve spojení s lahodnými bublinkami. Suché Lambrusco vás dostane!

 

Italské Moscato d'Asti z Piemontu je lídrem mezi sladkými bublinkami. Vyznačuje se bohatým ovocným buketem, lehkostí a nízkým obsahem alkoholu (do 5 %).

 

Španělská Cava

Cava se vyrábí hlavně v Katalánsku, v regionu Penedes. Chuťově je nejblíže šampaňskému. Sdílejí stejnou výrobní metodu, tedy tradiční metodu, kdy šumivé víno získává svůj charakter sekundárním zráním na kvasinkovém sedimentu v lahvi. Od šampaňského se odlišuje mnohem teplejším výrobním klimatem, díky kterému hrozny dosahují vyšší cukernatosti a kratší doby zrání (stačí 9 měsíců v lahvi).

 

K výrobě vína Cava se obvykle používají tři odrůdy vinné révy: Macabeo, Parallada a Xarello. Díky nim je víno velmi ovocné, cenově dostupné a má dobrý poměr cena/výkon.

 

Párování s pokrmy

 

Jak říkáme my, milovníci šumivých vín, příležitost otevřít lahev bublinek se najde vždy a i ty nejdostupnější bublinky povýší váš večer na malou oslavu. Suchá šumivá vína se skvěle hodí jako aperitiv k povzbuzení chuti k jídlu a ta sladší jako společník k dezertům nebo svěží pití k bazénu. Nejdůležitější je podávat šumivá vína dobře vychlazená.

 

Sklenice je nejlepší volit ty vysoké, štíhlé typu flétna nebo tulipán. Bublinky z nich neutíkají tak rychle a vůně se nevyvětrá.

 

Pro kombinování šumivých vín s jídlem můžeme popustit uzdu fantazii – s většinou pokrmů si bublinky poradí. Suché, krémové šumivé víno se skvěle hodí k mořským plodům a předkrmům, zatímco sladší šumivá vína doprovodí trochu pikantnější a lépe kořeněná jídla.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.