UPOZORNĚNÍ: Máme nový e-shop – děkujeme za trpělivost, ladíme poslední detaily!
Javascript ve vašem prohlížeči se zdá být vypnutý. Pro optimální funkčnost webu je nutné ve vašem prohlížeči zapnout Javascript.
Potvrďte svou zemi
Vstup na tyto stránky je povolen pouze osobám starším 18 let.
VÍNO
Barva
Nejoblíbenějšíodrůdy
Vinařství
Oblíbené
Země
KOLEKCE VÍN
BARVA
OBLÍBENÉ
Vše dovnitř: VÍNO
chevron-right
Všechna vína
Novinky
TOP30
Výprodej
Dárky
Prosecco
Bílé
Vše dovnitř: Bílé
Suché
Polosuché
Polosladké
Sladké
Červene
Vše dovnitř: Červene
Růžové
Vše dovnitř: Růžové
Hibernal
Chablis
Chardonnay
Chianti
Malbec
Merlot
Pálava
Pinot grigio
Primitivo
Ryzlink rýnský
Ryzlink vlašský
Sauvignon
Solaris
Veltlínské zelené
Krist
Kendermanns
Carlo Pellegrino
Uherek
Schloss Wachenheim
Mikrosvín
Weinwurm
Ponte
Hort
Spěvák
Mokruša
Burrlein
Carl Jung
Cin&Cin
Akční kolekce
Salon vín
Letní vína
Archivní vína
Česko
Francie
Itálie
Španělsko
Izrael
Německo
Rakousko
Gruzie
Šumivé víno
Vše dovnitř: Šumivé víno
Sekt
Champagne
Frizzante
Crémant
Cava
Pét-nat
Fortifikované víno
Vše dovnitř: Fortifikované víno
Portské
Marsala
Naturální víno
Vše dovnitř: Naturální víno
Bio víno
Pét-Nat
Nesířené víno
Alkohol
Vše dovnitř: KOLEKCE VÍN
Vše
Kolekce bílých vín
Kolekce červených vín
Kolekce růžových vín
Kolekce mix
Nejprodávanější kolekce
Bublinky
Riesling
Nejmedailovější kolekce
Vinné párování
NEALKOHOLICKÉ VÍNO
EXKLUZIVNÍ VÍNA
Zaplatit prostřednictvím vašeho účtu.
Tento formulář je chráněn pomocí reCAPTCHA – platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.
Zaplatit jako nový zákazník.
Registrace přináší řadu výhod:
9 položek
Věrnostní program - ZLATÁ úroveň.
Víno typu Champagne neboli šampaňské je jedním z mnoha druhů šumivých vín, nicméně jen s ním se pojí světový věhlas a uznání.
Jako šampaňské víno (raději Champagne) lze označovat jen šumivé víno (sekt), které bylo vyrobeno v proslulé oblasti Champagne AOC na severovýchodě Francie, a sice tzv. šampaňskou nebo také tradiční metodou, tedy sekundární fermentací v lahvi. Ostatní šumivá vína vyrobená touto metodou, není možné nazývat jinak než sekt. Pokud ovšem nejste v Rusku, kde se rozhodli, že můžou evropská apelační pravidla ignorovat, a tak své méně kvalitní sekty dál názývají "šampanskoje". V České republice ale ctíme i rigidní francouzské apelační systém, takže milovníci bublinek u nás vědí, že "šampaňské" je jen opravdové Champagne a ostatní šumivá vína se již do běžného povědomí propsala jako sekt. Teď ještě přestat si je plést s Frizzante nebo Proseccem a zmatení pojmů bude vyřešeno.
Výroba šampaňských vín je náročná a drahá, především proto, že vína zrají ve sklepích dlouho a vyžadují neustálou kontrolu vinařů, výsledek ovšem stojí za to.
Základní víno tvoří tři základní šampaňské odrůdy: Chardonnay, Pinot noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier (Mlynářka - odrůda barvířka, známe ji velmi dobře díky vinařství Hort, které z ní připravuje jedno ze svých skvělých rosé). Toto základní cuvée se mísí přesně v takovém poměru, aby Champagne od daného výrobce rok co rok splňovalo ty nejvyšší požadavky na kvalitu. Francouzi jsou skutečnými odborníky v umění kupážování vín, to dokazují nejen v Champagne, ale i v jiných apelacích - například ve světově uznávaném Bordeaux.
Víno se rozlije do lahví a do základní kupáže Champagne se dále přidává tzv. tirážní likér, který obsahuje cukr a kvasinky - to proto, aby došlo k druhému kvašení. Kvasinky se živí cukrem a přetvoří jej na alkohol a oxid uhličitý. Jen tak se přirozeným způsobem do vína dostanou bublinky, které si u Champagne tolik užíváme.
Lahve jsou umístěny do speciálních držáků (pupitres) hrdlem dolů v úhlu 45 stupňů. Champagne zraje v lahvi minimálně 3 roky. Ve sklepě pak můžete sledovat usazené kvasinky a důležitou součástí práce sklepmistra je setřásání kvasinek - každou lahev je potřeba (mnohdy ručně, jindy strojově) uchopit a otočit s ní tak, aby se odumřelé kvasinky dostaly do hrdla lahve.
Když je ten správný čas, vinaři zmrazí hrdlo a odříznou ledovou zátku vytvořenou z kvasinek (dégorgement). Díky tomu není víno zakalené. Rozdíl v objemu vína se dorovnává tzv. expedičním nebo také dózážním likérem (liqueur d'expedition), což je víno s přidaným cukrem. Dodatečné slazení neboli dávkování, pomáhá vyvážit chuť Champagne a oslabit velmi vysokou kyselost, která je vyšší u vín, která zrála v chladnějším podnebí.
Podle míry doslazení se také určuje, o jaké šumivé víno se jedná: