UPOZORNĚNÍ: Máme nový e-shop – děkujeme za trpělivost, ladíme poslední detaily!
Javascript ve vašem prohlížeči se zdá být vypnutý. Pro optimální funkčnost webu je nutné ve vašem prohlížeči zapnout Javascript.
Potvrďte svou zemi
Vstup na tyto stránky je povolen pouze osobám starším 18 let.
VÍNO
Barva
Nejoblíbenějšíodrůdy
Vinařství
Oblíbené
Země
KOLEKCE VÍN
BARVA
OBLÍBENÉ
Vše dovnitř: VÍNO
chevron-right
Všechna vína
Novinky
TOP30
Výprodej
Dárky
Prosecco
Bílé
Vše dovnitř: Bílé
Suché
Polosuché
Polosladké
Sladké
Červene
Vše dovnitř: Červene
Růžové
Vše dovnitř: Růžové
Hibernal
Chablis
Chardonnay
Chianti
Malbec
Merlot
Pálava
Pinot grigio
Primitivo
Ryzlink rýnský
Ryzlink vlašský
Sauvignon
Solaris
Veltlínské zelené
Krist
Kendermanns
Carlo Pellegrino
Uherek
Schloss Wachenheim
Mikrosvín
Weinwurm
Ponte
Hort
Spěvák
Mokruša
Burrlein
Carl Jung
Cin&Cin
Akční kolekce
Salon vín
Letní vína
Archivní vína
Česko
Francie
Itálie
Španělsko
Izrael
Německo
Rakousko
Gruzie
Šumivé víno
Vše dovnitř: Šumivé víno
Sekt
Champagne
Frizzante
Crémant
Cava
Pét-nat
Fortifikované víno
Vše dovnitř: Fortifikované víno
Portské
Marsala
Naturální víno
Vše dovnitř: Naturální víno
Bio víno
Pét-Nat
Nesířené víno
Alkohol
Vše dovnitř: KOLEKCE VÍN
Vše
Kolekce bílých vín
Kolekce červených vín
Kolekce růžových vín
Kolekce mix
Nejprodávanější kolekce
Bublinky
Riesling
Nejmedailovější kolekce
Vinné párování
NEALKOHOLICKÉ VÍNO
EXKLUZIVNÍ VÍNA
Zaplatit prostřednictvím vašeho účtu.
Tento formulář je chráněn pomocí reCAPTCHA – platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.
Zaplatit jako nový zákazník.
Registrace přináší řadu výhod:
Co je víno Pinotage? Pinotage je typickým jihoafrickým červeným vínem. Odrůda Pinotage, odvážný kříženec odrůd Pinot Noir a Cinsault, který se zřídka vyskytuje kdekoli jinde na světě, je jedinečné rustikální červené víno. Je zemité, ovocné a ideální na grilování. Má mírně vysoký obsah alkoholu.
Toto Jihoafrické červené víno vzniklo v roce 1925 a je křížencem odrůd Cinsault a Pinot Noir. Pinotage je kupodivu mnohem odvážnější než oba její rodiče. Najdete v ní tóny černé třešně, ostružin, fíků, mentolu a kouře z pečeného masa. Barva vína je tmavě bordeaux a obsah alkoholu bývá mezi 13 a 15 %.
Pinotage se pěstuje zejména v Jižní Africe v oblastech Stellenbosch, Franschooek, Western Cape, Paarl, Tulbagh, Elgin, Citrusdal Mountain, Bott River a Swartland.
Pinotage roste nejlépe v hluboké půdě s dobrou retencí vody a jako keřová réva na slunných svazích, ale příliš mnoho slunce na konci vegetačního období může způsobit nežádoucí vlastnosti. Vinná réva je sice statná, ale také vybíravá a pro získání nejlepšího vína musí být dobře ošetřována. Protože se pěstuje především na jižní polokouli, vegetační období začíná v září a sklizeň probíhá obvykle v únoru nebo březnu.
Nejlepší Pinotage pochází z dobře vedených vinic s nízkou produkcí. Některé z nich se starají o stejné vinice více než 60 let, k dispozici jsou vína z jednotlivých vinic, a dokonce i z jednotlivých bloků. Některá novější vinařství a vinaři se snaží vyzdvihnout Pinotage jako hodnotnou odrůdu a víno tím, že používají odborné pěstitelské a vinařské postupy. Velmi malé množství odrůdy Pinotage se pěstuje v Kalifornii, na Novém Zélandu a v několika dalších zemích.
Pinotage je suché, plné červené víno s vysokým obsahem tříslovin, jehož kvalita se může značně lišit. Nekvalitní, komerční Pinotage má často nepříjemné aroma odlakovače na nehty nebo gumy. Kvalitní Pinotage mohou mít květinovou, zemitou vůni se šťavnatou chutí tmavého a červeného ovoce, jako jsou černé švestky, třešně a maliny. Nejlepší exempláře jsou vyvážené a mají relativně nízký obsah kyselin s vytrvalým sladkým, kouřovým závěrem. Hledejte tóny dubu, červeného pepře, tabáku a lékořice.
Přestože Pinotage a Pinot Noir mají podobné názvy i rodokmen, ve skutečnosti se jedná o velmi odlišná vína. Pinot Noir je obvykle středně plný, s nižšími tříslovinami a vyšší kyselostí. Má červenou barvu s chutí červených bobulí a koření. Pinotage je víno syté barvy, téměř černé a plné chuti. Pinotage je tělnaté víno s nižší kyselinkou a výraznou chutí tmavého ovoce. Obě se poměrně dobře hodí k masu, ale Pinotage má tělo, které obstojí i proti pikantní omáčce na grilování a výraznému koření.
Pinotage se používá také ve směsích červených vín, jako je klasická Cape Blend. Směs, která musí obsahovat Pinotage, může obsahovat také červená vína, jako je Merlot a Cabernet Sauvignon.
Dobré víno z odrůdy Pinotage je suché, plné a dobře vyvážené, takže se hodí zejména ke grilovaným masům. Zkuste ho podávat ke zvěřinovým pokrmům, k aromatickým pokrmům z hovězího masa, jako jsou korejská grilovaná žebírka, nebo k výrazným klobásám. Kromě podávání k chuťově výrazným pokrmům kvalitní Pinotage nepřehluší steak nebo hamburger a některé ročníky se dokonce dobře hodí k čokoládovým dezertům. Vyzkoušejte Pinotage s pečeným masem a zeleninou přelitou aromatickými omáčkami, jako je teriyaki, švestková nebo barbecue omáčka.
Pinotage podávejte při teplotě 15-20°C ve velké sklenici na červené víno. Před naléváním víno hodinu dekantujte. Pinotage se může archivovat až 10 let.