UPOZORNĚNÍ: Máme nový e-shop – děkujeme za trpělivost, ladíme poslední detaily!
Javascript ve vašem prohlížeči se zdá být vypnutý. Pro optimální funkčnost webu je nutné ve vašem prohlížeči zapnout Javascript.
Potvrďte svou zemi
Vstup na tyto stránky je povolen pouze osobám starším 18 let.
VÍNO
Barva
Nejoblíbenějšíodrůdy
Vinařství
Oblíbené
Země
KOLEKCE VÍN
BARVA
OBLÍBENÉ
Vše dovnitř: VÍNO
chevron-right
Všechna vína
Novinky
TOP30
Výprodej
Dárky
Prosecco
Bílé
Vše dovnitř: Bílé
Suché
Polosuché
Polosladké
Sladké
Červene
Vše dovnitř: Červene
Růžové
Vše dovnitř: Růžové
Hibernal
Chablis
Chardonnay
Chianti
Malbec
Merlot
Pálava
Pinot grigio
Primitivo
Ryzlink rýnský
Ryzlink vlašský
Sauvignon
Solaris
Veltlínské zelené
Krist
Kendermanns
Carlo Pellegrino
Uherek
Schloss Wachenheim
Mikrosvín
Weinwurm
Ponte
Hort
Spěvák
Mokruša
Burrlein
Carl Jung
Cin&Cin
Akční kolekce
Salon vín
Letní vína
Archivní vína
Česko
Francie
Itálie
Španělsko
Izrael
Německo
Rakousko
Gruzie
Šumivé víno
Vše dovnitř: Šumivé víno
Sekt
Champagne
Frizzante
Crémant
Cava
Pét-nat
Fortifikované víno
Vše dovnitř: Fortifikované víno
Portské
Marsala
Naturální víno
Vše dovnitř: Naturální víno
Bio víno
Pét-Nat
Nesířené víno
Alkohol
Vše dovnitř: KOLEKCE VÍN
Vše
Kolekce bílých vín
Kolekce červených vín
Kolekce růžových vín
Kolekce mix
Nejprodávanější kolekce
Bublinky
Riesling
Nejmedailovější kolekce
Vinné párování
NEALKOHOLICKÉ VÍNO
EXKLUZIVNÍ VÍNA
Zaplatit prostřednictvím vašeho účtu.
Tento formulář je chráněn pomocí reCAPTCHA – platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.
Zaplatit jako nový zákazník.
Registrace přináší řadu výhod:
Produkty 1-12 z 13
Věrnostní program - ZLATÁ úroveň.
Portské víno je vlajková loď Portugalska a nejznámější portugalské víno na světě. Jako portské víno (vinho do porto) lze označovat jen portugalská vína z údolí řeky Douro (apelace DO Douro), která byla, podobně jako sicilská Marsala, Madeira nebo Sherry (tj. všechna fortifikovaná vína) vyrobena metodou fortifikace.
Portské víno pochází z přístavního města Porto, které se nachází v severní části Portugalska. Donedávna bylo Porto jediným místem, odkud se pravé portské mohlo vyvážet do celého světa.
V 17. století, kdy Anglie a Francie spolu válčili o španělské dědictví, vedl tento konflikt panovníky obou zemí k omezení vývozu zboží z Francie do Anglie a naopak. Z toho důvodu byl v Anglii nedostatek kvalitních francouzských vín, a proto angličtí obchodníci začali hledat nového dodavatele vína.
A našli ho v Portugalsku. Ale cesta lodí na ostrovy byla velmi dlouhá a víno se během plavby často kazilo. Vína se tak před plavbou začala dolévat vinnou pálenkou, která sice pomohla vínu cestu vydržet, ale konzumentům už tolik nechutnalo. Proto se později začala takzvaně fortifikovat.
Postup, který se využívá pro výrobu portského vína, je tzv. fortifikace, tedy přidání čistého destilátu (vinné pálenky, vínovice) do právě kvašeného vína. Vysoký obsah alkoholu zastaví kvašení vína v té fázi, ve které zrovna je - většinou víno nestihne dokvasit do sucha, takže se výsledné fortifikované víno často vyznačuje vyšším obsahem zbytkového cukru a, díky přilití destilátu, také vysokým obsahem alkoholu - kolem 16 až 20 %.
Nejčastěji samozřejmě narazíte červené, sladké portské, které lze posuzovat v kategorii likérové víno. Existuje ale i suché portské a dokonce i bílé portské! Bílé portské si před nalitím lehce vychlaďte. V červeném portském nejčastěji ucítíte tóny fialek a červeného ovoce s krásně zakomponovaným alkoholem.
Portské víno se často servíruje jako digestiv, skvělé je také jako aperitiv. Skvělé je k čokoládě i k dezertům, ale můžete si ho vychutnat jen tak - k doutníku nebo během dlouhých večerů s knihou, hudbou či dobrým seriálem.
Primární chuť portského vína červeného je švestka, sušená třešeň, čokoláda, rozinka a skořice. Víno je velmi sladké, má plné tělo, vysoké taniny a středně vysokou kyselinku. Obsah alkoholu je 15 % a více.
Červené portské servírujte vychlazené na 12-15 °C v malé skleničce na dezertní vína. Portské se nedekantuje a ve sklepě vám vydrží více než 10 let.
Primární chuť portského vína bílého je kořeněná hruška, kdoule, mandle a vanilka. Víno je velmi sladké, má středně plné tělo, žádné taniny a středně vysokou kyselinku. Obsah alkoholu je 15 % a více.
Bílé portské servírujte vychlazené na 7-12 °C v malé skleničce na dezertní vína.
Červené portské a modrý sýr je výjimečné spojení, štiplavost a slanost vs. sladkost. Bílé portská víno spárujte s čokoládou a ovocnými koláči, nebo se sýrem Stilton.
Portské dostanete v několika typech. Nejběžnější jsou základní RUBY (minimálně tři roky v dřevěných sudech) a TAWNY, které leží déle na sudu (alespoň čtyři roky). I u portského vína se rozlišuje stupeň zrání RESERVA - je samozřejmě delší než u tichých vín, a sice 10, 20 let a více! Někdy se i tato vína označují jako Tawny.
Vinařství si následně dělají různé kupáže (směsi) – například z jedné vinice nebo 10–40roční kupáže. Jen v těch nejlepších ročnících dělají tzv. VINTAGE PORT, které 2 roky zraje v sudech a následně od 7 let výš pokračuje zráním v lahvi.
Ruby (Red) Port - tmavě zbarvené červené portské, které koupíte jako Ruby, Ruby Reserva, Vintage, Late Bottled Vintage (LBV). Ruby prakticky celý svůj čas zraje bez přístupu vzduchu a díky tomu má tak krásnou červenou barvu.
Tawny Port - velmi sladké portské zrající v sudu za přístupu vzduchu (záměrná oxidace) s příchutí ořechů a karamelu koupíte jako Tawny, Tawny Reserva, Tawny datovaná (10, 20, 30, 40letá), Crusted, Colheita
White Port - je vyrobeno z původních bílých hroznů Rabigato, Viosinho, Gouveio a Malvasia
Rosé Port - jedná se o nový styl portského vína vyrobeného jako růžové víno s příchutí jahod, fialek a karamelu
Portské je oblíbeným doplňkem čokoládových dortů, sladkých mazlavých čokoládových omáček a dokonce se používá do redukcí. Redukce jsou skvělé ke slaným pokrmům jako je steak (zejména steak s modrým sýrem). Kuchaři v portském víně často dusí, nebo ho redukují na hustou omáčku. Porto redukce se používá podobně jako balzamiková glazura.
Portské je také chutnou alternativou hnědého cukru nebo javorového sirupu.
Ve většině receptů se používá cenově dostupný Ruby Port. Toto portské dodá vaší omáčce chuť připomínající červené bobule a skořici.
Výrobci udávají, že portské Ruby vydrží asi dva týdny v pokojové teplotě. Měsíc, pokud je správně uchováváno v lednici. Tawny Port vydrží asi měsíc při pokojové teplotě, dva měsíce v lednici. Pokud chcete otevřené portské uchovat déle, odstraňte pomocí vakuové pumpy kyslík z lahve a dejte ji na tmavé, chladné místo.
Ochutnejte naše skvělá portská vína z vinařství Warre´s