UPOZORNĚNÍ: Máme nový e-shop – děkujeme za trpělivost, ladíme poslední detaily!
Javascript ve vašem prohlížeči se zdá být vypnutý. Pro optimální funkčnost webu je nutné ve vašem prohlížeči zapnout Javascript.
Potvrďte svou zemi
Vstup na tyto stránky je povolen pouze osobám starším 18 let.
VÍNO
Barva
Nejoblíbenějšíodrůdy
Vinařství
Oblíbené
Země
KOLEKCE VÍN
BARVA
OBLÍBENÉ
Vše dovnitř: VÍNO
chevron-right
Všechna vína
Novinky
TOP30
Výprodej
Dárky
Prosecco
Bílé
Vše dovnitř: Bílé
Suché
Polosuché
Polosladké
Sladké
Červene
Vše dovnitř: Červene
Růžové
Vše dovnitř: Růžové
Hibernal
Chablis
Chardonnay
Chianti
Malbec
Merlot
Pálava
Pinot grigio
Primitivo
Ryzlink rýnský
Ryzlink vlašský
Sauvignon
Solaris
Veltlínské zelené
Krist
Kendermanns
Carlo Pellegrino
Uherek
Schloss Wachenheim
Mikrosvín
Weinwurm
Ponte
Hort
Spěvák
Mokruša
Burrlein
Carl Jung
Cin&Cin
Akční kolekce
Salon vín
Letní vína
Archivní vína
Česko
Francie
Itálie
Španělsko
Izrael
Německo
Rakousko
Gruzie
Šumivé víno
Vše dovnitř: Šumivé víno
Sekt
Champagne
Frizzante
Crémant
Cava
Pét-nat
Fortifikované víno
Vše dovnitř: Fortifikované víno
Portské
Marsala
Naturální víno
Vše dovnitř: Naturální víno
Bio víno
Pét-Nat
Nesířené víno
Alkohol
Vše dovnitř: KOLEKCE VÍN
Vše
Kolekce bílých vín
Kolekce červených vín
Kolekce růžových vín
Kolekce mix
Nejprodávanější kolekce
Bublinky
Riesling
Nejmedailovější kolekce
Vinné párování
NEALKOHOLICKÉ VÍNO
EXKLUZIVNÍ VÍNA
Zaplatit prostřednictvím vašeho účtu.
Tento formulář je chráněn pomocí reCAPTCHA – platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.
Zaplatit jako nový zákazník.
Registrace přináší řadu výhod:
Produkty 1-12 z 38
Věrnostní program - ZLATÁ úroveň.
Obsah zbytkového cukru rozhoduje z velké části o tom, jakou bude mít víno chuť. Cukr zůstává ve vínu po dokončení procesu kvašení a – logicky – čím více ho tam zůstane, tím je víno sladší. Polosuché víno je víno s maximálním zbytkovým cukrem od 4 g/l do 12 g/l.
Zbytkový cukr je ten, který neprošel kvašením a zůstává ve víně po jeho prokvašení. Polosuchá vína jsou velmi důležitým segmentem v nabídce mnoha výrobců. Spotřebitelé si je vybírají především pro jejich mírný charakter a osvěžující chuť a ovocnost. Suchá vína některými konzumenty bývají vnímána jako složitá, a právě proto dávají přednost polosuchým vínům, která jim chutnají více a zároveň je nezahltí sladkostí jako vína polosladká.
Polosuchá vína se vyrábí ze stejných hroznů jako vína suchá, polosladká a sladká. Rozdělení vín podle zbytkového cukru má i své výjimky. Jako polosuché víno můžeme označit také víno s obsahem zbytkového cukru do 18 gramů, pokud obsah kyselin je maximálně o 10 gramů nižší. Příkladem je italské Primitivo di Manduria, které mívá zbytkový cukr na úrovni 18 g/l.
V zemích s teplejším klimatem je snazší získat vyšší obsah cukru. Hodně slunce způsobí, že hrozny dozrávají rychleji a jsou sladší. V chladnějších oblastech, jako je Francie, je obtížnější dosáhnout podobného stupně zralosti jako například u vín z Chile. V Německu je příslušnost vína k dané chuťové kategorii definována zvláštními předpisy. Například polosuché víno je víno se zbytkovým cukrem mezi 12 a 18 gramy na litr, za předpokladu, že kyselost není vyšší než 10 g/l.
Dokonalost polosuchých vín demonstruje rovnováha mezi sladkostí a kyselinkou. Čím vyšší je úroveň kyselosti, tím více víno chutná jako suché. Dobré polosuché víno je takové, jehož chuť je jemná a vyvážená a správné množství kyselinky umožní vychutnat si jeho plné aroma. Chuť vín s nádechem sladkosti okouzlí hřejivým, příjemným buketem a šťavnatostí. Bílá polosuchá vína získají aroma zralého žlutého ovoce, např. broskví, meruněk, hrušek. Červená polosuchá vína naopak naplní zralými malinami, jahodami nebo tóny marmelády. Tyto tóny by však neměly přebít, nebo zcela zastínit styl vína.
Hlavním pravidlem při kombinování vína s jídlem je zachování rovnováhy, aby nápoj nedominoval chuti pokrmu a naopak. Silná a výrazná vína je vhodné podávat k těžším masům, omáčkám nebo jednoduše k výraznému jídlu. Lehčí pokrmy se sametovou chutí je vhodné podávat s jemným nápojem.
Polosuché víno bude dokonalým společníkem orientální kuchyně, protože silně kořeněná jídla dokonale ladí s lehkou sladkostí. Bílá polosuchá vína hodí ke kořenitější drůbeži, kari nebo hořčičným vinaigretům. Červená polosuchá vína budou chutnat skvěle s kabanosem, pikantní kachnou nebo ovocnou omáčkou k masu.
Sladší vína jsou jasnou volbou při podávání dezertů. Je třeba si uvědomit, že víno by mělo mít podobnou nebo stejnou úroveň sladkosti jako pokrm. Hodně sladká sněhová pusinka se proto bude hodit spíše k polosladkým a sladkým vínům. K polosuchým vínům mlsejte mrkvový dort, ovocné pěny nebo křupavé sušenky.
Jako aperitiv můžete zvolit polosuchý sekt nebo italské Prosecco, jejichž lehká sladkost dokonale povzbudí chuť k jídlu před hlavním chodem.