UPOZORNĚNÍ: Máme nový e-shop – děkujeme za trpělivost, ladíme poslední detaily!
Javascript ve vašem prohlížeči se zdá být vypnutý. Pro optimální funkčnost webu je nutné ve vašem prohlížeči zapnout Javascript.
Potvrďte svou zemi
Vstup na tyto stránky je povolen pouze osobám starším 18 let.
VÍNO
Barva
Nejoblíbenějšíodrůdy
Vinařství
Oblíbené
Země
KOLEKCE VÍN
BARVA
OBLÍBENÉ
Vše dovnitř: VÍNO
chevron-right
Všechna vína
Novinky
TOP30
Výprodej
Dárky
Prosecco
Bílé
Vše dovnitř: Bílé
Suché
Polosuché
Polosladké
Sladké
Červene
Vše dovnitř: Červene
Růžové
Vše dovnitř: Růžové
Hibernal
Chablis
Chardonnay
Chianti
Malbec
Merlot
Pálava
Pinot grigio
Primitivo
Ryzlink rýnský
Ryzlink vlašský
Sauvignon
Solaris
Veltlínské zelené
Krist
Kendermanns
Carlo Pellegrino
Uherek
Schloss Wachenheim
Mikrosvín
Weinwurm
Ponte
Hort
Spěvák
Mokruša
Burrlein
Carl Jung
Cin&Cin
Akční kolekce
Salon vín
Letní vína
Archivní vína
Česko
Francie
Itálie
Španělsko
Izrael
Německo
Rakousko
Gruzie
Šumivé víno
Vše dovnitř: Šumivé víno
Sekt
Champagne
Frizzante
Crémant
Cava
Pét-nat
Fortifikované víno
Vše dovnitř: Fortifikované víno
Portské
Marsala
Naturální víno
Vše dovnitř: Naturální víno
Bio víno
Pét-Nat
Nesířené víno
Alkohol
Vše dovnitř: KOLEKCE VÍN
Vše
Kolekce bílých vín
Kolekce červených vín
Kolekce růžových vín
Kolekce mix
Nejprodávanější kolekce
Bublinky
Riesling
Nejmedailovější kolekce
Vinné párování
NEALKOHOLICKÉ VÍNO
EXKLUZIVNÍ VÍNA
Zaplatit prostřednictvím vašeho účtu.
Tento formulář je chráněn pomocí reCAPTCHA – platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.
Zaplatit jako nový zákazník.
Registrace přináší řadu výhod:
4 položek
Věrnostní program - ZLATÁ úroveň.
Franciacorta je legendární šumivé víno, které v mnoha ohledech snese srovnání s francouzským šampaňským. Vyrábí se stejnou metodou, tedy druhotným kvašením v lahvi a z téměř stejných odrůd. Jeho domov je na severu Itálie v regionu Lombardie. Vinice, ze kterých vinaři sklízí hrozny na výrobu Franciacorty, leží směrem na jih od jezera Iseo.
Moderní historie šumivých vín Franciacorta sahá do poloviny 20. století, kdy se místní vinaři začali věnovat produkci špičkových šumivých vín, za použití tzv. tradiční šampaňské metody, tedy sekundárního kvašení v láhvi. V roce 1967 získala vína Franciacorta oficiální apelační označení DOC (nejprestižnější označení DOCG pak v roce 1995).
Území, kde se pěstuje víno na výrobu slavného šumivého vína Franciacorta, se rozkládá na ploše přibližně 200 km2 a zahrnuje 19 obcí v provincii Brescia. Sklání se k jezeru Iseo a zahrnuje přírodní rezervaci Torbiere del Sebino, kam se mezi migračními lety vrací hnízdit volavka červená. Oblast s mimořádným bohatstvím nerostných surovin morénového původu, které vznikly táním ledovců před více než 10 000 lety.
Studie napoleonského pozemkového katastru z roku 1809 potvrzuje existenci téměř 1 000 hektarů půdy osázené vinnou révou pro výrobu vína určeného zcela jistě k prodeji. Ještě starší je "Libellus de vino mordaci" z roku 1570, v němž lékař Girolamo Conforti popsal bublinkové víno této oblasti.
Franciacorta se může vyrábět z hroznů odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Blanc přičemž je povoleno maximálně 50 % Rulandského modrého a maximálně 10 % hroznů odrůdy Erbamat.
Erbamat je pozdní bílá odrůda, ze které se vyrábí docela neutrální, vysoce kyselá vína. Přestože Erbamat zatím není oficiálně povolen, italské ministerstvo zemědělství a konsorcium Franciacorta schválily zařazení nové odrůdy.
Počínaje sklizní 2017 bylo povoleno až 10 % Erbamatu ve směsi s odrůdami povolenými při výrobě šumivého vína Franciacorta. Hluboce zakořeněná historie Erbamatu v Brescii sahá až do roku 1500, kdy ji zdokumentoval Agostino Gallo. Odrůda Erbamat se nejlépe hodí na svahy - kvůli tenké slupce, kompaktním hroznům a sklonu k pozdnímu dozrávání – i když díky tomu je velmi náchylná k botrytidě.
Celá tradiční metoda se zřejmě řídí starým nepsaným pravidlem: "kvalita vyžaduje respekt k surovinám a správný čas na jejich zrání".
Hrozny musí být ručně sbírány a ukládány do beden o různém objemu, který v žádném případě nesmí přesáhnout 200 kg, a to s omezením, že výška hmoty nesmí přesáhnout 40 cm. Celé hrozny se šetrně a s úctou lisují a volně tekoucí mošt se poprvé nechá zkvasit, aby se z něj následně vytvořila cuvée, která kombinují různé odrůdy, vinice a ročníky.
Specifikace výroby vína Franciacorta stanoví dvě kvašení: první, které bylo právě popsáno, a druhé, které probíhá v láhvi.
Pro zahájení druhého kvašení v láhvi se Franciacorta stáčí do lahví, přidá se cukr a kvasinky - tirážní likér. Tato fáze se nazývá tiráž a zahrnuje uzavření lahví jednoduchými kovovými zátkami. Po uzavření láhve čas trpělivě pracuje a umožňuje kvasinkám zkvasit cukry a vytvořit tak oblíbené bublinky - perlage.
Některá lidská gesta se v průběhu let stala kultovními. Gesto ruky otáčející láhve seřazené v pupitrech je jedním z nich. Lehce si z toho můžete vyrobit tenisový loket :-)
Po uplynutí doby potřebné k odpočinku lahví, která se může lišit podle druhu Franciacorty, kterou chceme vyrobit, se přistoupí k činnosti, která je pravděpodobně nejzajímavější: k remuáži.
Lahve se postupně naklápějí z vodorovné do svislé polohy a současně se otáčejí o osminu otáčky denně. Ačkoli je tento "manévr" ve většině případů automatizovaný, není tak neobvyklé používat charakteristické pupitry, kde se remuage provádí ručně.
Toto otáčení spolu s postupným nakláněním láhve s trochou zručnosti způsobí, že se kvasinky, které jsou nyní zakalené, usazují a koncentrují v hrdle láhve, přesněji řečeno v kanyle zvané bidulle, která je umístěna pod kovovou zátkou.
Magickým okamžikem pro výrobce Franciacorty je degorsáž, poslední krok výroby Franciacorty. Na konci remuáže, kdy jsou lahve již ve zcela svislé poloze, se ponoří malou částí hrdla do chladicí kapaliny. Náhlý chlad způsobí, že kvasinky zůstanou v hrdle lahve. Kovová zátka se odklopí a tlak uvnitř láhve vypudí zmrzlou tekutinu s kvasinkami. Tekutina ztracená vypuštěním se doplní dosážním likérem, tedy tajnou recepturou. To je takový podpis vinařství na jeho Franciacortě.
Předpisy Franciacorty stanoví, že množství přidaného cukru do 3 g/l může být označeno jako Dosage Zèro od 3 do 6 g/l budeme mít Extra Brut, do 12 g/l Brut, od 12 do 17 g/l Extra Dry, od 17 do 32 g/l Dry a konečně od 32 do 50 g/l Demi-Sec. Lahve se po uzavření zátkou protřepou a otočí, aby se tekutina promíchala. Poté se nechají ještě pět až šest měsíců odležet, než se otevřou a ochutnají.
Výroba Franciacorty je velmi úzce spjata s časem. Každá lidská činnost směřující k dokonalosti vyžaduje správné množství času a při výrobě Franciacorty je čas základní složkou.
Pro vína Franciacorta je typické dlouhé zrání na kvasnicích, která vínům propůjčuje typickou bohatost, komplexnost a krémovost chuti. Minimální doba zrání na kvasnicích je v případě neročníkové Franciacorty 18 měsíců, pro vína Francicacorta Satén a Franciacorta Rosé je to 24 měsíců, pro Franciacorta Millesimato, Franciacorta Rosé Millesimato a Franciacorta Satèn Millesimato až 30 měsíců a nejprestižnější vína Franciacorta Riserva mohou být uvolněna do prodeje po 60 měsících zrání!
Otevřít láhev Franciacorty znamená obdržet nesrovnatelný dar. Dar daný dlouhou cestou časem.
Franciacorta je velmi eklektický typ vína, který dokáže s velkou elegancí doprovodit různé druhy pokrmů. Pojďme společně objevit tipy enologa.
Jako aperitiv před večeří si otevřete Franciacortu Brut.
Večeři s mořskými plody doprovoďte Franciacortou Satén.
K bílým a červeným masům, která nejsou příliš strukturovaná servírujte Franciacortu Zéro.
A nezapomeňte! Víno byste měli podávat při správné teplotě v kbelíku naplněném ledem, aby si zachovalo svou teplotu.