UPOZORNĚNÍ: Máme nový e-shop – děkujeme za trpělivost, ladíme poslední detaily!
Javascript ve vašem prohlížeči se zdá být vypnutý. Pro optimální funkčnost webu je nutné ve vašem prohlížeči zapnout Javascript.
Potvrďte svou zemi
Vstup na tyto stránky je povolen pouze osobám starším 18 let.
VÍNO
Barva
Nejoblíbenějšíodrůdy
Vinařství
Oblíbené
Země
KOLEKCE VÍN
BARVA
OBLÍBENÉ
Vše dovnitř: VÍNO
chevron-right
Všechna vína
Novinky
TOP30
Výprodej
Dárky
Prosecco
Bílé
Vše dovnitř: Bílé
Suché
Polosuché
Polosladké
Sladké
Červene
Vše dovnitř: Červene
Růžové
Vše dovnitř: Růžové
Hibernal
Chablis
Chardonnay
Chianti
Malbec
Merlot
Pálava
Pinot grigio
Primitivo
Ryzlink rýnský
Ryzlink vlašský
Sauvignon
Solaris
Veltlínské zelené
Krist
Kendermanns
Carlo Pellegrino
Uherek
Schloss Wachenheim
Mikrosvín
Weinwurm
Ponte
Hort
Spěvák
Mokruša
Burrlein
Carl Jung
Cin&Cin
Akční kolekce
Salon vín
Letní vína
Archivní vína
Česko
Francie
Itálie
Španělsko
Izrael
Německo
Rakousko
Gruzie
Šumivé víno
Vše dovnitř: Šumivé víno
Sekt
Champagne
Frizzante
Crémant
Cava
Pét-nat
Fortifikované víno
Vše dovnitř: Fortifikované víno
Portské
Marsala
Naturální víno
Vše dovnitř: Naturální víno
Bio víno
Pét-Nat
Nesířené víno
Alkohol
Vše dovnitř: KOLEKCE VÍN
Vše
Kolekce bílých vín
Kolekce červených vín
Kolekce růžových vín
Kolekce mix
Nejprodávanější kolekce
Bublinky
Riesling
Nejmedailovější kolekce
Vinné párování
NEALKOHOLICKÉ VÍNO
EXKLUZIVNÍ VÍNA
Zaplatit prostřednictvím vašeho účtu.
Tento formulář je chráněn pomocí reCAPTCHA – platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.
Zaplatit jako nový zákazník.
Registrace přináší řadu výhod:
5 důvodů, proč pít Malbec. A jaká jídla párovat k Malbecu?
Malbec pochází z Francie a patří mezi šest základních odrůd z Bordeaux. Jeho sláva však po roce 1956 opadla. Tehdejší kruté mrazy nepřežilo více jak 75 % vinic. Hvězda Malbecu se přesto ukázala a zazářila ve vínech z Argentiny, kde si z této odrůdy postupně vypěstovali odrůdu národní. Víte, jaká jídla se hodí k Malbecu a jakým se naopak vyhnout? Je Malbec vhodný k archivaci? A proč je vlastně Malbec tolik populární?
V roce 1993 napsal britský novinář Harold Hechor o Malbeku, že je "Orgasmic". Je to krásný dvojsmysl, který v sobě ukrývá fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete tak, jak se to stalo i nám :-)
Vinná publicistka Jancis Robinson za návykovou označuje kombinaci vyššího alkoholu a hladké ovocnosti.
...to o něm v roce 1993 napsal britský novinář Harold Hechor.
Ukázalo se, že Malbec ve své nové domovině (Argentině) krásně prospívá. Zvládá vyšší nadmořské výšky, vyhovují mu velké rozdíly denních a nočních teplot a tvrdé vápencovo-jílovité půdy. Pokud se redukuje sklizeň, proběhne šetrné zpracování a zrání ve dřevě, vznikají jedny z nejelegantnějších červených vín na světě.
Mladé Malbeky, které zrály jen v nerezu, můžete pít hned. Vína s delší macerací můžete nechat zrát po dobu 2–10 let. Francouzské Malbeky, které mají tvrdší třísloviny, vydrží v archivu i 20 let.
Asi nejslavnější kombinací je snoubení argentinského Malbecu s argentinským steakem. Zvládne ale i vepřové, zvěřinu, skopové a zralé sýry. Plnou, sametově ovocnou chuť si však můžete vychutnat i jen tak, u krbu či u televize.
Malbec je středně plné až plné červené víno, a proto je vhodné jej kombinovat s výrazně ochucenými a kořeněnými potravinami. Na rozdíl od odrůdy Cabernet Sauvignon však Malbec nemá super dlouhý závěr, ani výrazné třísloviny, tzn. že se bude extrémně dobře párovat s libovějším červeným masem, ale také s tmavým krůtím nebo s vepřovým. Tajemství párování Malbecu spočívá v tom, že se velmi dobře doplňuje s pepřem, šalvějí, smetanovými houbovými omáčkami a zejména modrým sýrem.
Nesmí na vaší grilovačce chybět pořádný burger? Tak si připravte Blue Cheese Burger a dopřejte si k němu základní Malbec Estate. Tóny červeného ovoce podpoří intenzivní chuť modrého sýra.
Malbec se pěkně snoubí s vůní a chutí máty a jiných bylin, jako je rozmarýn a levandule. Pro toto párování se hodí spíše francouzské Malbeky.
Plněná paprika s dostatkem páté chuti umami se bude báječně doplňovat s Malbecem s pepřovými tóny. Při přípravě tohoto pokrmu dbejte na to, abyste použili dostatek tuku (olej, máslo nebo smetanu), aby pokrm podržel třísloviny. Vše je o rovnováze.
Malbec dobře obstojí s tmavým drůbežím, pečeným vepřovým a libovějšími kusy červeného masa (jako je svíčková, pupek, nízká roštěná). Pokud máte rádi zajímavější maso, budete překvapeni, jak dobře může ovocnost Malbecu doplnit hravější a zemitější kusy masa, jako je zvěřina nebo taková exotika jako jsou buvolí a pštrosí burgery. Pro milovníky zeleninových pokrmů, nezapomeňte použít hříbky, žampiony portobello a na ochucení používejte kmín, abyste zesílili chuť umami.
Malbec je jedno z mála plných červených vín, které se dobře hodí k modrému sýru a dalším štiplavým měkkým sýrům (milovníci gorgonzoly se radují). Hodí se i provolone, mozzarella a švýcarské sýry. Klíčem při párování Malbecu se sýrem je, uvědomit si, že Malbec nemá dlouhý závěr, takže i sýr musí být bez dlouhé přetrvávající dochuti.
Zajímavostí u Malbecu je, že když s ním spárujete suchomilné bylinky, víno chutná ovocněji a bohatěji. To jsou věci, co? To je také důvod, proč některé pryskyřičné byliny, jako je šalvěj, rozmarýn, a dokonce i jalovec se tak dobře doplňují s Malbecem. Dalším překvapivým bylinným partenrem je máta. Z nějakého důvodu chutná Malbec komplexněji, když je v jídle máta, takže je skvělou volbou pro tradiční jehněčí kotlety s mátou. V pokrmech používejte radši šalotku místo klasické cibule, nepoužívejte moc česnek a určitě experimentujte s různými barvami pepře (bílý, růžový, zelený, červený). A konečně, exotické koření jako je hřebíček, nové koření a skořice, se skvěle doplňují s bohatšími kouřovými Malbeky (Reserva a Gran Reserva).
Malbec je rozhodně víno spíše k masu. To ale neznamená, že neexistuje několik zajímavých možností, jak párovat Malbec se zeleninou. Nejviditelnějším příkladem jsou houby všeho druhu. Zkuste také grilovanou papriku. Zapečené a kořeněné brambory jsou také skvělé k Malbecu.
Stejně jako u mnoha červených vín s plným tělem je dobré se vyhnout kombinacím s hořkou zeleninou, rybami a salátům s vinaigrette zálivkou. Proč? Obecně řečeno, hořká zelenina učiní Malbec hořkým. Ryba vám zůstane na patře a ve víně ucítíte plechové tóny. Kyselá zálivka v salátu může způsobit, že víno bude ploché bez chuti. A to přeci nechcete.
Existují však chytrá řešení, jak si užít Malbec se zeleninou. Používejte dresingy na bázi smetany nebo zeleninu restujte na větším množství tuku. To sice není moc v souladu se zásadami zdravé výživy, ale zase si pochutnáte na jídle i na víně :-) Je důležité si zapamatovat, že každý Malbec má trochu jiný chuťový profil, takže existuje mnoho možností a vždy je tu prostor pro experimentování. Dobrou chuť!
V roce 1852 najal Domingo Faustino Sarmiento, který byl klíčovou osobou na argentinské politické scéně, prominentního francouzského agronoma Michela Aimé Pougeta, aby se podíval na možnosti rozvoje argentinského vinařství. Pouget své zkoumání zahájil v Mendoze, kde vytvořil nové univerzitní programy zaměřené na vinařství. Pouget do Argentiny přivezl odrůdy Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Malbec. Na základě jeho studií na vládu v onen slavný den, 17. dubna 1853, putuje návrh pana Sarmienta, aby se Argentina zaměřila na vinařství a aby se soustředila na kvalitu a více odrůd. A tak se i později stalo...
V roce 1977 byl poprvé v Argentině vyroben Malbec, který zrál v dubových sudech, čímž se zrodila světová ikona Malbecu. Když v roce 1980 zasáhla Argentinu ekonomická krize, setmělo se i nad osudem Malbecu. Většina keřů byla vyklučena, aby ustoupila nenáročným odrůdám, ze kterých se dělalo sudové víno se zaměřením na kvantitu. Na konci 20. století si ale Argentinci uvědomili, že se musí zaměřit na prémiová vína určená pro export a opět se vrátili ke své zapomenuté hvězdě - Malbecu, který je zde nyní nejpěstovanější odrůdou. Od té doby si své místo získává i na světové scéně.
Zapište se k odběru našich newsletterů
a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!
(Získáte za to 10% slevu;-))