UPOZORNĚNÍ: Máme nový e-shop – děkujeme za trpělivost, ladíme poslední detaily!
Javascript ve vašem prohlížeči se zdá být vypnutý. Pro optimální funkčnost webu je nutné ve vašem prohlížeči zapnout Javascript.
Potvrďte svou zemi
Vstup na tyto stránky je povolen pouze osobám starším 18 let.
VÍNO
Barva
Nejoblíbenějšíodrůdy
Vinařství
Oblíbené
Země
KOLEKCE VÍN
BARVA
OBLÍBENÉ
Vše dovnitř: VÍNO
chevron-right
Všechna vína
Novinky
TOP30
Výprodej
Dárky
Prosecco
Bílé
Vše dovnitř: Bílé
Suché
Polosuché
Polosladké
Sladké
Červene
Vše dovnitř: Červene
Růžové
Vše dovnitř: Růžové
Hibernal
Chablis
Chardonnay
Chianti
Malbec
Merlot
Pálava
Pinot grigio
Primitivo
Ryzlink rýnský
Ryzlink vlašský
Sauvignon
Solaris
Veltlínské zelené
Krist
Kendermanns
Carlo Pellegrino
Uherek
Schloss Wachenheim
Mikrosvín
Weinwurm
Ponte
Hort
Spěvák
Mokruša
Burrlein
Carl Jung
Cin&Cin
Akční kolekce
Salon vín
Letní vína
Archivní vína
Česko
Francie
Itálie
Španělsko
Izrael
Německo
Rakousko
Gruzie
Šumivé víno
Vše dovnitř: Šumivé víno
Sekt
Champagne
Frizzante
Crémant
Cava
Pét-nat
Fortifikované víno
Vše dovnitř: Fortifikované víno
Portské
Marsala
Naturální víno
Vše dovnitř: Naturální víno
Bio víno
Pét-Nat
Nesířené víno
Alkohol
Vše dovnitř: KOLEKCE VÍN
Vše
Kolekce bílých vín
Kolekce červených vín
Kolekce růžových vín
Kolekce mix
Nejprodávanější kolekce
Bublinky
Riesling
Nejmedailovější kolekce
Vinné párování
NEALKOHOLICKÉ VÍNO
EXKLUZIVNÍ VÍNA
Zaplatit prostřednictvím vašeho účtu.
Tento formulář je chráněn pomocí reCAPTCHA – platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.
Zaplatit jako nový zákazník.
Registrace přináší řadu výhod:
MOPR je bílá odrůda, která vnizkla křížením odrůd Můškát Ottonel a Prachtraube ve šlechtitelské stanici v Polešovicích a do listiny odrůd byla zapsána až poměrně nedávno - v roce 1987. Obecně se tvrdí, že je to odrůda docela obtížná na zpracování, ale jak se zdá, ve Velkých Žernosekách si s ní moc dobře vědí rady.Nejslavnější a zároveň nejsevernější českou vinařskou obcí jsou bezesporu Velké Žernoseky. Díky unikátním podmínkám se na zdejších svažitých vinicích nad klikatící se řekou pěstuje réva vinná již od 12. století. Vína z této oblasti vynikají zejména obsahem svých aromatických látek.
Nejpopulárnějším žernoseckým vínem je aktuálně Muškát moravský, známý podle názvu zkratky svého
Výběr z bobulí je jakostní víno s přívlastkem a toto označení vychází z jakostních tříd uváděných ve vinařském zákoně.
Výběr z bobulí jsou vína, která se vyrábí z přirozeně vyzrálých až přezrálých hroznů té nejvyšší kvality. Výběry z bobulí musí dosáhnout cukernatosti alespoň 27 stupňů normalizovaného moštoměru. Mošt určený pro výrobu kabinetního vína není možné přislazovat náhradním sladidlem. Víno nelze chemicky stabilizovat.
Sklizeň musí proběhnout ručně.
Výběry z bobulí jsou výjimečná, plná vína, která se díky své kvalitě skvěle hodí k několikaletému uložení do archivu. Nejčastěji jsou to vína sladká nebo i polosladká.
Výběr
Dozážní či expediční likér - jeho přidání je posledním krokem při výrobě šumivých vín tradiční (šampaňskou) metodou - to jsou Champagne, sekty, Cavy, Crémanty. Dozážní likér je nejčastěji tvořen třtinovým cukrem rozpuštěným ve víně v množství 500 až 750 g/l.
Množství použitého likéru závisí na typu vína, které chce producent získat:
Doux více než 50 gramů cukru
Původně francouzský termín terroir, výslovnost [teroá], se používá především ve vinařství.
Terroir je stanoviště pro pěstování vinné révy se všemi faktory, které na ni působí. Vzniká tak jedinečný a nezaměnitelný zemědělský produkt – v tomto případě víno. Nejdůležitějšími složkami terroir jsou vlastnosti půdy, na které je vinná réva pěstována, klimatické podmínky, tedy průměrná teplota, srážky nebo síla slunečního svitu, sklon a orientace vinice a další důležité podmínky.
Mezi vinohradníky se stále vedou diskuse, zda je terroir ovlivňované také činností člověka, a tedy agrotechnickými zásahy ve vinici. Jelikož tyto zásahy přímo ovlivňují mikroklima vinice, je vhodné je považovat za součást terroir. Taktéž i práci vinohradníka a způsob sběru hroznů.
Poměrně výstižnou definici terroir uvádí Vaudour:
Co to jsou třísloviny? Třísloviny, jinak řečeno taniny, jsou přirozeně se vyskytující polyfenoly nacházející se v rostlinách, semenech, kůře, dřevu, listech, slupkách plodů a peckách hroznů.
Polyfenoly jsou makromolekuly tvořené fenoly: komplexními vazbami molekul kyslíku a vodíku. (Ano, víno je věda!)
Slovo "tanin" pochází ze starolatinského slova koželuh a odkazuje na použivání stromové kůry k činění kůží.
Třísloviny (taniny) vínu dodávají jak trpkost, hořkost a svíravost, tak komplexnost.
Označením kabinetní víno se rozumí víno přívlastkové. U přívlastkových vín se znatelně snižuje šance na nekvalitní produkt. Lze předpokládat, že i laik, který se ve vínech příliš neorientuje, se nesplete, a tak si nekoupí víno, které nebude dobré.
Kabinetní víno je jakostní víno s přívlastkem a toto označení vychází z jakostních tříd uváděných ve vinařském zákoně.
Mošt určený pro výrobu kabinetního vína není možné přislazovat
Pinot Meunier - je vzácná modrá odrůda, ale červené víno se z ní často nevyrábí, protože je zároveň jednou ze tří povolených pro výrobu Champagne. U nás je osázena velice raritně. Skvělá růžová vína z ní vyrábí Vinařství Hort.
Více informací o odrůdě Pinot Meunier naleznete v kategorii růžových vín →