Aktivní filtry

Alkohol

 

Víno, pivo, pálenky a likéry. Alkohol je téměř neodmyslitelnou součástí oslav, večírků a dalších příležistí. Pravdou je, že vhodná příležitost může být i vynikající oběd, který by se skvěle pároval se skleničkou vína nebo studeného piva. Pojďme si tedy o alkoholu (nejen o víně) povědět něco víc.

 

Alkoholová věda

 

Alkohol, konkrétně ethanol, vzniká biochemickým procesem a to kvašením. Obecně ke kvašení potřebujeme kvasinky a cukr (obecně sacharidy). Podle druhů vyráběného nápoje se odlišují počáteční přísady. Při výrobě vína se používají kvasinky vinné, případně pouze ty, které již na hroznech žijí, a živí se cukrem v hroznovém moštu. Při výrobě piva jsou používány kvasinky pivní, které se živí poněkud komplexnějšími sacharidy ze sladu, tedy z ječmene. Lihoviny se pálí ze zkvašeného ovoce….Je tedy jasné, že cukr a kvasinky jsou v případě výroby alkoholových nápojů alfou a omegou.

 

Alkoholové umění zvané mixologie

 

Člověk je tvor přirozeně vynalézavý. Jak tedy vylepšit již hotový spiritus? Namíchejte si koktejly! Mixologie je obor, který se věnuje míchání koktejlů.  A opravdu je to věda! Gin s tonikem nebo Aperol spritz si dokážeme doma udělat téměř všichni. Nicméně, pravý mixolog pracuje nejen s chutí ale i texturami drinků a koktejlů a dokáže z několika základních ingrediencí vykouzlit extravagantní nápoj, který pohladí vaše chuťové pohárky. To, co nás na koktejlech láká, je také bez pochyby jejich magický vzhled. Kouřová pěna na lahodném drinku s kousky čerstvého ovoce, servírováno ve skleničce na stopce. 

 

 

Všeho s mírou

 

Protože ve Víno-klubu žádnou Mirku nemáme, nepije s Mírou, ale pouze s mírou. Všeho s mírou je často používané rčení, které u alkoholu platí dvojnásob. Vyhnete se tak nepříjemným ránům s bolestí hlavy a žaludkem na vodě. 

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.