Filtrovat podle

Cena

  • 129 Kč - 1 875 Kč

Typ produktu

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

BIO faktor

Sladké víno

Sladké víno

Aktivní filtry

Sladké víno

Sladká vína – tedy vína, která musí obsahovat alespoň 45 g/l zbytkového cukru – u nás zatím nejsou příliš populární, ale počet jejich příznivců pomalu roste. I my se snažíme o zlepšení jejich pověsti, když každý rok zařazujeme jedno sladké víno do našich tradičních vánočních kolekcí. Podle nás se k vánočnímu cukroví nejlépe hodí právě sladké víno.

 

Druhy sladkých vín a jak se tato vína vyrábí?

 

Sladká bílá vína a sladká červená vína se většinou vyrábí z velmi sladkých, tj. dlouho uzrálých hroznů. Vyrobit přírodně sladké víno, jehož cukr pochází pouze z hroznů, není úplně jednoduché. Existuje několik způsobů výroby a zjednodušeně řečeno jde to, jak přirozeně odstranit vodu z hroznů.

 

Toho můžeme dosáhnout tím, že budeme hrozny sušit, buď na slámě nebo na provázcích a vznikne nám slámové víno. Tímto způsobem vznikají jedinečná vína s charakteristickou chutí.

 

Nebo hrozny necháme na keřích až do prvních mrazů a posbíráme je za teploty -7 °C a nižší. Zmrzlé hrozny se ihned lisují, voda ve formě ledu zůstává v lisu a vzniká ledové víno.

 

Další možností je, že hrozny ve vinici napadne ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea, která z hroznů vodu doslova vypije, ale jinak hroznům neuškodí.

 

Fortifikované víno se vyrábí přidáním vysokoprocentního alkoholu, který navíc prodlužuje trvanlivost – nejznámější jsou portské, sherry a marsala.

 

K čemu párovat sladká vína?

 

Sladká vína jsou perfektní zejména k dezertům a dále k salátům s ovocem, lehkým masům nebo sladkým omáčkám, k čerstvému a sušenému ovoci. Pokud chcete ke sladkému dezertu podávat víno, vyberte si nápoj s podobnou sladkostí jako pokrm, který podáváte. K čokoládě vybírejte chuťově intenzivní víno. Pokud podáváte ovoce, zvolte lehké polosladké nebo sladké víno. Chuť citronových dezertů zdůrazníte sladkými víny s citrusovými tóny. Fortifikované červené víno se naopak bude dobře hodit k dezertům obsahujícím koření nebo hořkou čokoládu.

 

Nezapomínejte, že sladké víno není jen lahodným doplňkem dezertu, ale samo o sobě může být dezertem.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.