MUŠKÁT MORAVSKÝ NEBO MUŠKÁT OTTONEL
Na našem území se mohou pěstovat oba typy muškátových vín, i když lépe se sem hodí Muškát moravský, kterému nevadí zvýšený podíl volného vápna v půdě. I proto je v našich končinách šestkrát rozšířenější než jeho předchůdce a dárce genetického materiálu - Muškát Ottonel. Ten podle literatury vzniknul pravděpodobně z Muškátu žlutého a Chrupky.
V našem výběru můžete kromě obou typů Muškátů vypěstovaných na Moravě, okusit ještě Muškát alexandrijský ze Španělska a kalifornské muškátové cuvée s výstižným názvem "Obsession" neboli "Posedlost". Když jej prostě milujete, není co řešit...
HISTORIE MUŠKÁTU MORAVSKÉHO
Muškát moravský byl vyšlechtěn křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachtraube. I proto je dnes lidově označován zkratkou MOPR, která vznikla z iniciál jeho dvou kříženců. Do státní odrůdové knihy byl zapsán v roce 1987 a nyní je pěstován zhruba na 2 % z celkové plochy vinic. Pro úplnost dodávám, že jej vyšlechtil Ing. Křivánek ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích.
VYROBIT MUŠKÁT JE UMĚNÍ
Jak mi často vinaři říkají, 85 % jejich práce záleží na tom, jak hrozny vyzrají na vinici. Proto je velmi důležité se o cennou surovinu starat a hledat vhodné polohy, kde se té které odrůdě daří. Poté je jejich cílem co nejlépe surovinu zpracovat a co nejméně pokazit :o) Vyrobit dobrý Muškát je totiž umění. Pokud hrozny příliš vyzrají, musí se víno vyrábět s ohledem na přítomnost kyselinky, jinak je víno pouze voňavé, mdlé a ploché. Někteří zas říkají, že mu trochu zbytkového cukru sluší, proto jej vyrábějí v polosuchém stylu. Jiní vyznávají jemnou kořenitost, která vzniká výhradně v odrůdě Muškátu Ottonelu. Každopádně Muškáty vyrábí pro ženy a my víme, co nám chutná. V tomto výběru se rozhodně nezklamete :o)
MUŠKÁTY Z NAŠEHO VÝBĚRU
Ze čtyř moravských vín je Muškát moravský ze Spielbergu jediné suché víno. Znalci tvrdí, že je to takzvaný muškát pro muže.
Nové Vinařství je zas jedním z mála, které pěstuje na Moravě nepříliš rozšířenou původní verzi Muškátu Ottonelu. Víno je polosuché a má příjemnou, osvěžující kyselinku. S ročníkem 2008 je to nejmladší víno z nabídky nejen Nového Vinařství.
Dalším polosuchým Muškátem v moravské verzi je voňavka z Čebavu. S ročníkem 2006 se pyšnili ve vítězné kolekci Vinař roku 2007. I tento jeho nástupce je u vás velmi oblíben.
Nejsladší moravskou voňavkou je Muškát moravský 2007 z kolekce Flower line z vinařství Mikrosvín. Opravdu hodně vyzrál a stal se tak polosladkým vínem, který skvěle doprovodí nebo dokonce nahradí ovocné dezerty.
Podobný stylem je i španělský Muscat alexandrijský. Je to polosladké víno, která Vám přilne k srdci. Navíc za neuvěřitelnou cenu a s úžasným hodnocením.
Novinkou v našem portfoliu, kterou představujeme právě v tomto výběru, je kalifornské muškátové víno nazvané Symphony Obsession. Jakmile mu propadnete, stanete se jím úplně posledlá. Je svěží i sladký zárověň, voňavý, ale ne fádní, plný, ale ne těžký. Je to zrátka úžasné polosladké pití pro Chytré Horákyně :o))
MUŠKÁTY A JÍDLO
Suché a polosuché Muškáty se mohou pít jako aperitiv. V průběhu menu se doporučují k paštikám, jatýrkům, sýrům a gratinovaným jídlům se sýrem. Sladší Muškáty mohou doprovázet sladší jídla, zejména ovocné dezerty. Sladší a silnější Muškáty se budou hodit i k pikantním jídlům jako je thajská kuchyně.